Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Domowe mleko roślinne - mleko owsiane

oti01

Ze względu na alergię staram sie unikać nabiału. Ale jak sobie odmówić porannej kawy z mlekiem? Świetnie sprawdzają się mleka roślinne. Jednak większości gotowych produktów tego typu doprawiona jest chemicznymi dodatkami. Po przeczytaniu etykiety picie takich napojów w imię zdrowego odżywiania wydaje sie nieporozumieniem.

Przepisy na domowe mleka roślinne odkryłam przypadkiem, a prostota ich wykonania wprawiła mnie w zdumienie. Sami zobaczcie, jak w kilka minut można się cieszyć zdrowym i samodzielnie wykonanym mlekiem owsianym.

image28

 

SKŁADNIKI:

5 łyżek płatków owsianych

1/2 litra przegotowanej wody

ksylitol do smaku (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

Płatki i wodę zblendować. Następnie przelać płyn przez gazę i wycisnąć. Można dosłodzić do smaku. Mleko przechwywać w szklanym zamykanym naczyniu nawet przez kilka dni. 

 

image32 

image34

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • madeline82

    Zawsze miałam zrobić takie mleko. Jestem ciekawa jego smaku i można upichcić na nim jakiś pyszny deser :-). Pozdrawiam.

  • oti01

    madeline82 mleko owsiane raczej się nie nadaje do deserów. Polecam mleko migdałowe, sojowe albo kokosowe. Niebawem wrzucę przepisy na ich wykonanie. Pozdrawiam :-)

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci