Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Bulion warzywny

oti01

Bulion pojawia się w składzie wielu moich przepisów, dlatego postanowiłam pokazać w jaki sposób go przygotowuję.

Warto mieć go pod ręką bo stanowi bazę do zup, sosów i potraw jednogarnkowych. Można zjeśść go też klasycznie z makaronem.

Gotuję go zazwyczaj w większej ilości i zamrażam w pojemniczkach. 

image89

SKŁADNIKI:

5 marchewek

1 mały seler

3 pietruszki

1 por w całości

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1-2 suszone grzybki

3 łyżki oliwy

Natka pietruszki

przyprawy : 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 3 liście laurowe

WYKONANIE:

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ceculę opalić. Dodać przyprawy i zalač ok. 2  litrami wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Wywar odcedzić.

Po wystudzeniu bulion możemy poporcjować i zamrozić w pojemnikach.

image92

 

image93 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci