Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Orkiszowe kopytka z kurkami i suszonymi pomidorami

oti01

Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Dziwne, że nigdy wcześniej ich sama nie robiłam. Chyba wydawały mi się trudną i czasochłonną potrawą. Tymczasem wykonanie kopytek poszło łatwo i wcale nie zajęło mi tak dużo czasu.

Przepis od tradycyjnego różni się rodzajem użytej mąki. U mnie to mąka orkiszowa, która świetnie się sprawdziła. Do kopytek podałam kurki i suszone pomidory, ale możecie zjeść je z innymi, ulubionymi dodatkami, choćby obsypując je ostrą papryką.

image76

SKŁADNIKI:

300 g mąki orkiszowej

300 gramów ziemniaków ( najlepiej odmiany mączystej np. Bryza, Gracja, Ibis)

1 jajko

2 garście kurek

10 suszonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z zalewy z pomidorów

sól, pieprz

 WYKONANIE:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie trochę studzimy i miksujemy. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy ruloniki i na podsypanym mąką blacie kroimy je pod kątem na kopytka. 

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy ma oleju z zalewy pomidorów suszonych. Wrzucamy oczyszczone kurki, a po chwili pokrojone w paseczki suszone pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy, aź kurki zmiękną.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Gotujemy kopytka partiami ok 3-4 minuty od wypłynięcia. 

Ugotowane, podajemy z kurkami i suszonymi pomidorami, albo z tym, co lubicie najbardziej.

image77

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Uwielbiam!

  • Gość: [Madziacukrzyk] *.centertel.pl

    Jaki to typ mąki konkretnie?

  • oti01

    To jasna mąka orkiszowa typ 630, ale z pełnoziarnistej też powinny się udać. Pozdrawiam

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci