Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Dynia z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

oti01

Tak, jak lubię najbardziej, czyli szybko, prosto i smacznie. 

image97

SKŁADNIKI:

1 szklanka czerwonej soczewicy

3 szklanki dyni upieczone lub surowej, pokrojonej w kostkę

6 - 8 suszonych pomidorów

1 spora cebula

3 - 4 ząbki czosnku

bulion warzywny lub woda

sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku

oliwa

WYKONANIE:

Cebulę kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy suszone pomidory i  podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy dynię i chwilę podsmażamy. Możemy dodać surową dynię, wtedy dusimy ją, aż zmięknie.  Dosypujemy soczewicę. Zalewamy bulionem lub wodą. Całośc dusimy ok. 10 minut do momentu, aż soczewica będzie miękka.  

 

image98 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • madeline82

    Przepyszne połączenie składników :-).

  • oti01

    Bardzo je lubię :-)

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci