Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Kukurydziane paluszki grissini

oti01

Grissini to pyszna, chrupiąca przekąska. Sprawdza się idealnie podczas oglądania filmów, w pracy i na pikniku. W dodatku zdrowsza i mniej kaloryczna, niż to co można kupić w sklepie. 

image198
SKŁADNIKI:

200 g mąki kukurydzianej

10 łyżek siemienia lnianego

100 ml mleka kokosowego

3 łyżki wiórków kokosowych

ok 300 ml wrzątku

3 łyżki oliwy

łyżeczka sody oczyszczonej

sól

PRZYGOTOWANIE:

Siemię zalewamy niewielką ilością wrzątku. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy przestudzone siemię. Zagniatamy ciasto i formujemy cienkie ruloniki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w tem, 180 st C przez ok. 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości naszych paluszków. Powinny być chrupiące. 

* jeśli wasze ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajcie trochę mąki kukurydzianej.

 image200

 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci