Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Hummus z bobu

oti01

Ten kto lubi bób i hummus będzie zachwycony tą propozycją. Poczciwą cieciorkę łączyłam już z jabłkiem, burakiem czy papryką, ale z bobem po raz pierwszy. To para nie na przelotny romans, ale na stały związek :-) Szkoda tylko, że sezon na bób trwa tak krótko ...

image39

SKŁADNIKI:

250 g ugotowanego i obranego bobu

125 g ugotowanej do miękkości ciecierzycy* lub odsączonej ciecierzycy z puszki

3 łyżki pasty tahini ( można ją szybko i prosto przygotować z tego przepisu )

zimna woda

sok z cytryny

sól, pieprz

oliwa lub olej lniany

Bób, ciecierzycę i tahini blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i ponownie blendujemy powoli dolewając wodę. Hummus jest gotowy, gdy pasta uzyska gładką, kremową konsystencję. 

Jeśli chcemy, żeby nasz hummus ładnie się prezentował, zróbcie łyżką spiralne zagłębienia i polejcie je olejem lnianym lub oliwą.

* Podpowiedź, jak dobrze ugotować cieciorkę na hummus znajdziecie w tym Przepisie

image40

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość *.centertel.pl

    zielone cudo :-)

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pyszności :D

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Pyszności :D

  • oti01

    Dziękuję :-)

  • Gość: [MonZas] *.adsl.inetia.pl

    Świetny, polecam :-)

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci