Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Lody jaglano - kokosowe z jagodami

oti01

Często robię desery z kaszy jaglanej. Było jaglane brownie, trufle, muffinki czy pudding. Czas na lody.

Nie powiedziałam córce, że w roli głównej występuje w tu kasza. Znam ją, nie tknęłaby ich nawet palcem. A tak, dała im szansę. Smakowały. Kiedy wylizywała patyczek, przyznałam co jest tajemnym składnikiem. Przewróciła tylko oczami o powiedziała:  " Serio Mama? Znowu mi to zrobiłaś!" i sięgnęła po kolejnego loda ...

image48

SKŁADNIKI:

200 g kaszy jaglanej

puszka mleka kokosowego 

ok. 150 mil wody

syrop klonowy ( wg upodobań)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki jagód 

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym i wodzie, tak długo, aż się rozgotuje. Po wystudzeniu dodajemy syrop klonowy i wanilię. Miksujemy na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać troszę wody. Sprawdzamy, czy jest wystarczająco sładka i ewentualnie dosładzamy.

Do foremek wkładamy na zmianę warstwę masy i jagód. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. 

image51

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci