Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Owsiane muffinki z jagodami i czekoladą

oti01

"Upiecz coś z jagodami" zażądał Artur przynosząc do domu pachnące owoce. Nic trudnego, lecz za 2 godziny mieli przyjść znajomi, a ja musiałam dokończyć hummus, zrobić lemoniadę i ogarnąć kuchnię, która wyglądała jak po przejściu huraganu. Ale nie umiem Mu odmówić kiedy tak na mnie patrzy... Nie będę sprzątać. Zdecydowałam i zabrałam się za robienie babeczek. Przepis jest banalnie prosty i pewnie dlatego muffinki zawsze wychodzą. 

 image52

SKŁADNIKI:

300 g płatków owsianych lub mąki owsianej

2 dojrzałe banany

1 szklanka mleka (u mnie roślinne)

100 ml oleju kokosowego

1 jajko lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane małą ilością gorącej wody

2 łyżeczki sody oczyszczonej

syrop klonowy, z agawy lub miód ( kilka łyżek wg. uznania)

3 łyżki kakao

garść jagód

3 kostki gorzkiej czekolady

szczypta soli

WYKONANIE:

Jeśli używamy płatków owsianych, mielimy je na mąkę ( używam ręcznego blendera).  Mąkę, kakao, sól i sodę mieszamy razem w misce. Dodajemy rozgniecione banany, rozpuszczony olej kokosowy, mleko, jajko lub odwar z siemienia lnianego i słodzimy zgodnie z upodobaniami. Całość mieszamy i przelewamy do foremek na muffinki. W każdą muffinkę wciskamy po kilka jagód i pokruszone kawałki czekolady.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st C. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy babeczki do całkowitego wystygnięcia. 

 image53

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci