Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Jaglane ciasteczka

oti01

Jeśli zostaje mi ugotowana kasza jaglana, często powstaje nowy przepis. Kiedy pierwszy raz wykorzystałam ją do tych ciasteczek, sama byłam zaskoczona, że są takie smaczne. Przeszły pomyślnie test mojej wybrednej córki. Ciekawe czy Wam też się spodobają ? 

IMG_1282

SKŁADNIKI:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki sezamu

3 łyżki nasion słonecznika

garść suszonej żurawiny

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka kakao

dowolna substancja słodząca (np.  ksykitol, miód, cukier trzcinowy)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę miksujemy na gładką masze z olejem kokosowym. Dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy kuleczki *, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenienia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Powinny być chrupiące, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.

* Masa jest dość klejąca, dlatego łatwiej formować ciasteczka, kiedy dłonie są zwilżone zimną wodą. 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci