Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Czipsy z jarmużu

oti01

Chipsy można zrobić z wielu warzyw, ale jarmużowe są dla mnie na pierwszym miejscu. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Kupcie pęczek jarmużu i chrupcie na zdrowie.

IMG_1402

SKŁADNIKI:

5 liści jarmużu

2 łyżki oliwy

sól

ulubione przyprawy: ostra lub słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i wysuszone liście obrywamy po kawałku od twardej łodygi. Łodygę wyrzucamy, a kawałki jarmużu umieszczamy w misce. Dodajemy sól, oliwę i ewentualnie przyprawiamy papryką. Dokładnie mieszamy ręką, wcierając olej i przyprawy.

Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki nie powinny się stykać. Wkładamy do nagrzanego to temperatury 160 st. C. piekarnika. Pieczemy ok. 5-7 minut.

UWAGA:

Czipsy powinny być chrupiące, ale łatwo je spalić. Piekąc je pierwszy raz należy uważać, gdyż czas pieczenia zależy od naszego piekarnika.

IMG_1403

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Przepyszne i bardzo zdrowe. Suszę je dłużej w niższej temperaturze i nie muszę tak uważać. Najlepiej z wiaterkiem.

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci