Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Jaglane gofry bezglutenowe

oti01

Jak uszczęśliwić rodzinę w niedzielny poranek? To proste, trzeba przygotować im słodkie śniadanie. Nie możecie lub nie chcecie jeść pszennej mąki? Nie ma sprawy, na ratunek spieszy kasza jaglana.

Na blogu znajdziecie wiele przepisów na dania z kaszy jaglanej. Jest uniwersalnym produktem i w gofrach również wypadła świetnie. Sami oceńcie. Gofry robi się kilka minut.

Jeśli nie macie swojej gofrownicy, tak jak ja, pożyczcie od sąsiadów lub zajomych. Możecie też kupić silikonowe foremki, w których upieczecie swoje gofry w piekarniku. Miłej zabawy.

IMG_1378

SKŁADNIKI:

200 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej *

50 g skrobi ziemniaczanej

100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)

50 ml oleju

3 jajka

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki ksylitolu (można dodać cukier)

szczypta soli

* suchą kaszę jaglaną należy zmielić na mąkę w młynku lub blenderze o dużej mocy.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie mokre składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż się połączą. W drugiej misce mieszamy składniki suche i dodajemy je do mokrych. Wszystko dokładnie mieszamy. Dajemy ciastu odpocząć ok. 15 minut i smażymy gofry/

Teraz wystarczy dodać ulubiony dżem, jogurt lub owoce i zjadać z przyjemnością :-)

IMG_1381

 

 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci