Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Dieta biegacza i zapowiedź konkursu

oti01

Przyszła wiosna, przyspieszamy i my.

Dieta biegacza, zdrowe przepisy i mega konkurs „Oliwy do Ognia“ ze sklepem sportowym FORPRO, z atrakcyjnymi nagrodami dla aktywnych czytelników. Oto, co czeka nas w najbliższych dniach.

Zima to już wspomnienie, inauguracja wiosny, to powoli też historia, a ostatni pogodowo zwariowany weekend spowodował, że cały naród ruszył na rower, do biegu, czy choćby na długi spacer.

Nagłe ocieplenie sprawiło, że chcemy „naoliwić“ nie tylko rowerowe łańcuchy, ale i zastałe na kanapie stawy. Zbiorowo też wręcz pragniemy „zrzucić oponki“. Jakie wiadomo, z zimowych na letnie.

Rozpoczynamy intensywne treningi, aby jak najszybciej nadrobić jesienno-zimowe zaniedbania. I to właśnie teraz bardzo istotna jest zrównoważona dieta, żeby organizm nie sprawił na przykrego psikusa.

Trening z rana – tak, ale....

Często wykonujemy nasz trening rano, zanim udamy się do pracy. Tu pojawia się pierwsza przeszkoda. Co zjeść na śniadanie? Bo jeść trzeba, ale z pełnym brzuchem ćwiczenia, a zwłaszcza bieganie - odpada. Na ratunek spieszą nam koktajle. Są szybkie w przygotowaniu, odżywcze i lekkie. Tego właśnie nam trzeba. Wystarczy wrzucić do blendera garść ulubionych warzyw, owoców i orzechów. Dla tych, którzy potrzebują więcej białka, proponuję wzbogacić owocowy koktajl o płatki owsiane i jogurt. Po takim śniadaniu, będziemy tryskać energią.

 IMG_14291

Witaminowy koktajl ze szpinaku

SKŁADNIKI:

½ pomarańczy

spory kawałek pomelo

garść szpinaku

gruby plaster cytryny

1 łyżeczka siemienia lnianego

odrobina wody

PRZYGOTOWANIE:

Obrane cytrusy, szpinak i siemię lniane umieścić w kielichu blendera. Dodać wodę i miksować go uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Koktajl truskawkowy:

SKŁADNIKI:

200 g jogurtu naturalnego

3 łyżki płatków owsianych

150 g truskawek (mogą być mrożone)

1 łyżeczka siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Jeśli nie używacie świeżych truskawek, pamiętajcie o ich uprzednim rozmrożeniu.

 

Mała przekąska nie musi być grzechem 

A co zaraz po treningu? Dobrze mieć pod ręką jakąś energetyczną przekąskę. W tej roli świetnie sprawdzają sie jaglane ciasteczka z suszonymi owocami, nasionami i orzechami. Upieczcie ich większą ilość i zabierajcie ze sobą.

 IMG_1430

CIASTECZKA JAGLANE:

SKŁADNIKI:

Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 łyżki siemieia lnianego

3 łyżki sezamu

3 łyżki nasion słonecznika

garść suszonej żurawiny

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka kakao

dowolna substancjia słodząca (np. ksylitol, mód, cukier trzcinowy)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę miksujemy na gładką masze z olejem kokosowym. Dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy kuleczki *, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenienia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Powinny być chrupiące, ale trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.

* Masa jest dość klejąca, dlatego łatwiej formować ciasteczka, kiedy dłonie są zwilżone zimną wodą.

Po intensywnym treningu

Kiedy podczas treningu wyciśniecie z siebie „siódme poty“, będziecie potrzebować konkretnego, wartościowego posiłku. To nie znaczy, że musicie sterczeć godzinami w kuchni. Szybkim i odżywczm daniem jest makaron ryżowy z tofu i warzywani. Przygotowanie go zajmie wam niewiele czasu.

IMG_1431

MAKARON RYŻOWY Z TOFU I WARZYWAMI:

SKŁADNIKI:

Makaron ryżowy - opakowanie

1 kostka sera tofu

1 papryka

1 nieduża cukinia

1marchewka

łodyga selera naciowego

1 cebula

½ puszki mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, przyprawa curry

PRZYGOTOWANIE:

Tofu kroimy w kostkę, przyprawiamy curry. Mieszamy żeby przyprawa dobrze pokryła ser, a następnie podsmażamy na małej ilości oliwy i zdejmujemy z patelni. Na tej samej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy, aż zmiękną. Przyprawiamy sosem sojowy, solą i pieprzem, a następnie dolewamy mleko kokosowe. Dodajemy tofu i chwilę dusimy. Ugotowany makaron ryżowy przekładamy na patelnię i mieszamy, żeby smaki się połączyły.

 

A co z konkursem?

Obserwujcie  profil https://m.facebook.com/oliwadoogniablog na facebooku. Już wkrótce szczegóły konkursu z super nagrodami od sklepu sportowego FORPRO.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • sekretarka.bozeny

    A co z osobami, które nie mogą pić koktajli? Jakieś propozycje dla biegaczy - amatorów o wadliwych żołądkach?

  • oti01

    Jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek często miewa problemy z trawieniem surowych warzyw i owoców. Alternatywą mogą być zupy kremy. Gotowane warzywa, także odżywią nasz organizm i są źródłem wartościowych składników.
    Taką zupę można spokojnie jeść nawet na śniadanie. To lekki, nieobciążający żołądka posiłek.
    Postaram się jeszcze pomyśleć i coś zaproponować. Skonsultuję się w tej sprawie ze znajomą ekspertką do spraw żywienia.
    W razie pytań zapraszam do kontaktu. Najszybciej przez FB (@oliwadoogniablog)
    pozdrawiam
    oliwadoognia

  • sekretarka.bozeny

    Dziękuję za odpowiedź. Niestety zupy-kremy też odpadają - nic miksowanego, czego się nie gryzie przed połknięciem. :)

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci