Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Jaglane kulki z makiem

oti01

Kolejna deserowa propozycja z udziałem kaszy jaglanej. Ciekawe, czy przypadnie Wam do gustu?

IMG_1443

SKŁADNIKI:

 200 g kaszy jaglanej

200 g mielonego maku*

400 ml wody lub mleka (może być roślinne lub krowie)

garść mielonych orzechów lub migdałów

ksylitol, syrop klonowy lub miód (ilość zależy od Waszych preferencji. U mnie 3 łyżki ksylitolu)

płatki migdałowe do obtoczenia

 * Jeśli nie macie mielonego maku możecie go zmielić w młynku lub maszynce do mięsa

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku lub wodzie i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mak, orzechy i substancję słodzącą. Wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki i obtaczamy je w pokruszonych płatkach migdałowych.

IMG_1446

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci