Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Wegański pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

oti01

Prawda jest taka, że ugotowałam za dużo kaszy gryczanej, a w lodówce ostatnie tchnienie wydawały z siebie pieczarki. Co z tego wynikło? Niezły pasztet :-) 

Pasztet świetnie smakuje z chrzanem albo pajdą chleba w towarzystwie kiszonych ogórków. Myślę, że na świątecznym stole nie pogardzą nim nawet mięsożercy.

IMG_1410

SKŁADNIKI:

500 g pieczarek

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika *

5 łyżek oleju + 1 do smażenia pieczarek

2-3 ząbki czosnku

mała cebula

po 1/2 łyżeczki: majeranku, tymianku, estragonu i cząbru *

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Obrane pieczarki pokroić niezbyt drobno i przesmażyć na oleju. Przełożyć do miski. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć i przełożyć do miski z pieczarkami. Następnie dodać prażonego słonecznika i resztę składników. Zblendować na gładką masę. 

Formę wysmarować olejem. Przelać masę, wygładzić. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C ok. 45 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu.

UWAGA:

* Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, aż się zrumienią.

* Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki zwiększcie ilość czosnku i przypraw. Najlepiej spróbować masy i ewentualnie doprawić według uznania.

IMG_1411

 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci