Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Zupa krem z zielonych szparagów

oti01

Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba się spieszyć. Szparagi zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Są pyszne i  mają zaledwie 18 kcal. w 100 g. Podsumowując, są idealne :)

Dziś w postaci lekkiej zupy.

IMG_1512

SKŁADNIKI:

2 pęczki zielonych szparagów

litr bulionu warzywnego*

mała cebula 

ząbek czosnku

2 łyżki masła klarowanego lub oliwy

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

garść prażonych płatków migdałowych

opcjomalnie łyżka gęstego jogurtu

*  można go szybko przygotować. Marchewkę, 1/2 pietruszki, twarde końcówki szparagów, kawałek selera i pora zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok 30 min., następnie odcedzamy warzywa i wywar gotowy.

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (można ich użyć do przygotowania bulionu). Odciąć główki, a resztę łodyg pokroić. Posiekaną cebulę i czosnek obsmażyć.  Dodać łodygi szparagów i podsmażać od. 10 minut. Pod koniec smażenia dodać główki. Kilka główek wyjąć i zostawić do dekoracji. Resztę zalać bulionem. Przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować jeszcze ok 10-15 minut, a następnie zblendować.

Podawać z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, kleksem jogurtu i główkami szparagów.

IMG_1517

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci