Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Lemoniada jabłkowo-miętowa

oti01

Moja córka lubi popularny napój jabłkowo-miętowy z kartonika. Nie mogę jej zabronić, bo za chwilę będzie dorosła. Uwielbia połączenie smaków jabłka i mięty i nic się nie są zrobić... Otóż da :-) Zapraszam na banalnie prostą i pyszną lemoniadę. 

IMG_1617

SKŁADNIKI:

1 kg jabłek

1 litr wody

sok z cytryny

2 gałązki mięty

Opcjonalnie - ksylitol lub cukier trzcinowy

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować, aż jabłka staną się miękkie. Jeśli chcemy dosłodzić, dosypujemy substancję słodzącą do jeszcze ciepłego płynu, żeby lepiej się rozpuściła. Po wystygnięciu przelewamy do dzbanka, dodajemy miętę i sok z cytryny. W upały dosypujemy lodu.

IMG_1619

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci