Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Letnia zupa z młodej kapusty

oti01

Lato to czas, kiedy nie mamy ochoty tkwić w kuchni. Chcemy korzystać z pogody, bo w naszym kraju lato tak szybko się kończy. 

Ale to nie oznacza, że nie chcemy jeść pysznych rzeczy. Dlatego w tym okresie stawiamy na szybkie i lekkie dania. Zupa z młodej kapusty jest właśnie taka :-)

IMG_1616

SKŁADNIKI:

1/2 główki młodej kapusty

3 marchewki

2 małe ziemniaki

1 mała cebula

1 mały pory

 bulion warzywny lub woda

sok z cytryny

szczypta ksylitolu lub cukru

1/2 pęczku koperku

1 łyżka oleju

2 ziela angielskie

liść laurowy

sól, pieprz 

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty usuwamy brzydkie zewnętrzne liście i szatkujemy ją na drobne kawałki. Pokrojoną cebulę i pora przesmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i chwilę smażymy. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy wywarem lub wodą. Przyprawiamy zielem angielskim, pieprzem, solą i liściem laurowym. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy ksylitolem. Zupę podajemy ze sporą ilością świeżego koperku

IMG_1614

 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci