Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Wegańskie ciasto agrestowe z migdałami

oti01

Na działce moich rodziców jest jeden malutki krzaczek agrestu. Właśnie w tym roku postanowił wydać na świat swoje pierwsze owoce. Nazbierałam tego zaledwie trzy garstki, ale ta ilość w zupełności wystarczy, żeby upiec ciasto agrestowe. 

 Ci z Was, którzy krzywią się na samą myśl o agreście, niech dadzą mu szasę. Połączenie kwaśnego agrestu ze słodyczą ciasta naprawę Was miło zaskoczy. 

IMG_1669 

SKŁADNIKI:

szklanka mąki pełnoziarnistej

200 ml mleka roślinnego *

150 ml oleju

80 g ksylitolu*

łyżka ekstraktu waniliwego

60 gramów zmielonych migdałów

100 g agrestu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

 Płatki migdałowe do posypania 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, sól i mielone migdały mieszamy w sporej misce. Oddzielnie łączymy olej, mleko i ekstrakt waniliowy, a następnie dodajemy do mąki.  Dokładnie mieszamy i dorzucamy agrest. Niewielką część owoców zostawiamy do udekorowania wierzchu ciasta. 

Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy pozostały agrest i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.

IMG_16681 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci