Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Wegańskie lody o smaku masła orzechowego

oti01

Coraz częściej można kupić dobre lody. Pewnie dlatego, że wśród nas, konsumentów wzrosła świadomość i wiedza. Bardzo mnie to cieszy. Jednak dla mnie wciąż na pierwszym miejscu pozostają lody domowej produkcji. 

Dziś na specjalne życzenie mojej Nati lody o smaku masła orzechowego. Sama nie zdecydowałaby się na wykorzystanie masła orzechowego do takich celów, ale czego się nie robi dla dzieci...

Lody wymyśliła Nati, ale zjedliśmy wszyscy :-) 

IMG_1623

 SKŁADNIKI:

2 dojrzałe banany

150 g masła orzechowego

200  ml mleka sojowego *

Opcjonalnie - wiórki kokosowe i posiekane orzechy do posypania

* mleko roślinne można zastąpić zwykłym, jeśli takie wolicie.

PRZYGOTOWANIE:

Banany,masło orzechowe i mleko zmiksować na gładką masę. Przelać do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Kilka razy można przemieszać masę. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste. Pojemnik wyjąć na 15 minut przed podaniem. Kulki formować łyżką do lodów zamoczoną w ciepłej wodzie. Lody posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. 

IMG_1625

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci