Wegańskie lody o smaku masła orzechowego
Coraz częściej można kupić dobre lody. Pewnie dlatego, że wśród nas, konsumentów wzrosła świadomość i wiedza. Bardzo mnie to cieszy. Jednak dla mnie wciąż na pierwszym miejscu pozostają lody domowej produkcji.
Dziś na specjalne życzenie mojej Nati lody o smaku masła orzechowego. Sama nie zdecydowałaby się na wykorzystanie masła orzechowego do takich celów, ale czego się nie robi dla dzieci...
Lody wymyśliła Nati, ale zjedliśmy wszyscy :-)
SKŁADNIKI:
2 dojrzałe banany
150 g masła orzechowego
200 ml mleka sojowego *
Opcjonalnie - wiórki kokosowe i posiekane orzechy do posypania
* mleko roślinne można zastąpić zwykłym, jeśli takie wolicie.
PRZYGOTOWANIE:
Banany,masło orzechowe i mleko zmiksować na gładką masę. Przelać do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Kilka razy można przemieszać masę. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste. Pojemnik wyjąć na 15 minut przed podaniem. Kulki formować łyżką do lodów zamoczoną w ciepłej wodzie. Lody posypać wiórkami kokosowymi i orzechami.