Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Ajwar

oti01

Ajwar to bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Świetna na kanapki, jako baza do zup i sosów. Teraz, kiedy świeżej papryki jest pod dostatkiem, możemy zrobić jej większą ilość i zapakować w małe słoiczki. Zimą, bardzo nam się przydadzą. 

IMG_1727

SKŁADNIKI:

4 czerwone papryki

1 bakłażan

1/2 papryczki chili *

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz, słodka papryka w proszku

 PRZYGOTOWANIE:

 Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić na ćwiartki. Wszystkie warzywa umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Piec ok 20-30 minut. Upieczoną paprykę umieścić u foliowej torebce i po 20 minutach bez kłopotu zdjąć z niej skórkę. 

Warzywa umieścić w sporym naczyniu, doprawić i zblendować. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

 Pastę umieścić w niewielkich sloikach. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok 20 minut. 

* pasta powinna być pikantna, ale nie każdy lubi. W zależności od Waszych upodobań, dodajcie mniej lub więcej chili i czosnku. Można też doprawić ostrą papryką w proszku. 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Jest pyszna !! Łączę ją z duszonymi warzywami i dodaję do zup. pozdrawiam :-)

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci