Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Bób z suszonymi pomidorami i czosnkiem

oti01

Bób. Uwielbiam go, podobnie jak inne zielone warzywa. Zazwyczaj gotuję i wcinam. Dziś postanowiłam nadać mu bardziej "wykwintny" charakter. W towarzystwie czosnku i suszonych pomidorów, nabiera smaku, któremu trudno się oprzeć.  Sami z resztą oceńcie

0E36AAC239B74EBC85F60196BAC3CB79 

SKŁADNIKI:

1/2 kg bobu

garść suszonych pomidorów

dymka

5  ząbków czosnku

garść pokrojonej natki pietruszki

płatki chilli (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy

koperek

sól, pieprz

1B001F0D7BE6483EBE4EBFA3B055B662

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy al dente*. Studzimy i obieramy ze skórki**. Czosnek i dymkę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, a następnie bób. Podsmażamy chwilę. Dodajemy płatki chilli, sól i pieprz wg. uznania. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło lub zimno

* Do gotowania bobu można dodać kilka gałązek świeżego koperku. To nas uwolni od nieprzyjemnych dolegliwości po jedzeniu.

** Jeśli macie młody bób, nie musicie go obierać. W łupinkach też dobrze smakuje.

4E887AF6B49749B7AFA7F21EDDB88F5C

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci