Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Chłodnik bazyliowy

oti01

Jest letni weekend. Żar leje się z nieba. Każdy z nas woli trzymać się z daleka od kuchni, ale coś tam by się zjadło  :)

Z odsieczą przychodzą nam chłodniki. Przygotowanie tego bazyliowego, zajmie Wam najwyżej 10 minut. 

 IMG_5791

SKŁADNIKI:

0,5 l zsiadłego mleka

pęczek dorodnej bazylii

3 dymki

sok z 1/2 cytryny

szczypta płatków chilli - opcjonalnie*

sól, pieprz 

 * dodajcie dla podkręcenia smaku. Jeśli jednak nie lubicie pikantnych smaków, możecie spokojnie pominąć ten składnik.

PRZYGOTOWANIE:

Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Blendujemy je razem z pokrojoną dymką (tylko białą częścią), zsiadłym mlekiem i płatkami chilli. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i gotowe :)

IMG_5792

 

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci