Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Wszystko

Ciasteczka owsiane z migdałami

oti01

Wieczorem moja nastoletnia córka oświadczyła, że definitywnie rzuca sklepowe słodycze i przechodzi na zdrową dietę. W związku z tym mam zająć się stałą produkcją zdrowych przekąsek, które będzie mogła zabierać do szkoły.  W pierwszej kolejności ... więcej

Grzyby marynowane

oti01

Robimy je z mężem co roku. Wśród naszej rodziny i przyjaciół to słynne grzybki Artura. Receptura jest stara, przekazywana z pokolenie na pokolenie w jego rodzinie. Niby wszyscy robią podobnie, ale te smakują mi najbardziej.  Z marynowaniem grzyb... więcej

Ajwar

oti01

Ajwar to bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Świetna na kanapki, jako baza do zup i sosów. Teraz, kiedy świeżej papryki jest pod dostatkiem, możemy zrobić jej większą ilość i zapakować w małe słoiczki. Zimą, bardzo nam się przydadzą.&nbs... więcej

Zupa kurkowa

oti01

Kurki to moje ulubione grzyby. Świetnie smakują z makaronem, kaszą, we fritacie, tarcie czy jajecznicy. Czy próbowaliście zrobić z nich zupę? Jeśli nie, możecie to nadrobić jeszcze dziś :)  SKŁADNIKI: 250 g kurek 1 cebula 3 - 4 ziemniaki ok. 1 l... więcej

Wegańskie ciasto agrestowe z migdałami

oti01

Na działce moich rodziców jest jeden malutki krzaczek agrestu. Właśnie w tym roku postanowił wydać na świat swoje pierwsze owoce. Nazbierałam tego zaledwie trzy garstki, ale ta ilość w zupełności wystarczy, żeby upiec ciasto agrestowe.   Ci... więcej

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci