Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Ogórki małosolne - najlepsze w kamionkowym garnku

oti01

Kiedy spytałam kolegę,  mistrza przetworów jak robi ogórki, że mu zawsze wychodzą, odpowiedział: " A co tu może nie wyjść? Ogórki psują się kilka dni i gotowe". Ale to nie takie proste. Chodzi bowiem o to, żeby ogórki zepsuły się smacznie :-) Ok... więcej

Owsiane muffinki z jagodami i czekoladą

oti01

"Upiecz coś z jagodami" zażądał Artur przynosząc do domu pachnące owoce. Nic trudnego, lecz za 2 godziny mieli przyjść znajomi, a ja musiałam dokończyć hummus, zrobić lemoniadę i ogarnąć kuchnię, która wyglądała jak po przejściu huraganu. Ale nie umi... więcej

Lody jaglano - kokosowe z jagodami

oti01

Często robię desery z kaszy jaglanej. Było jaglane brownie, trufle, muffinki czy pudding. Czas na lody. Nie powiedziałam córce, że w roli głównej występuje w tu kasza. Znam ją, nie tknęłaby ich nawet palcem. A tak, dała im szansę. Smakowały. Kiedy wy... więcej

Domowa pizza orkiszowa

oti01

Pizza, kto z nas jej nie lubi. Ale gdy pierwszy raz zrobiłam ją w domu, moja córka podeszła do sprawy z rezerwą i nieufnością. Tamte czasy mamy za sobą. Dziś wykańcza placki ulubionymi dodatkami i niecierpliwe czeka, aż się upieką.  Ja najbardzi... więcej

Hummus z bobu

oti01

Ten kto lubi bób i hummus będzie zachwycony tą propozycją. Poczciwą cieciorkę łączyłam już z jabłkiem, burakiem czy papryką, ale z bobem po raz pierwszy. To para nie na przelotny romans, ale na stały związek :-) Szkoda tylko, że sezon na bób trwa tak... więcej

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci