Menu

Oliwa Do Ognia

czyli Anka w kuchni

Wpisy otagowane : buraki

Zakwas z buraków

oti01

Zakwas z buraków to ważny składnik barszczu wigilijnego i właśnie w tym kontekście pojawia się dziś u mnie. Jednak ten rubinowy płyn jest też cennym elementem diety. Lista pozytywów jest długa: buraki są antyoksydantem, zwiększają odporność, maj... więcej

Tatar z pieczonego buraka z granatem

oti01

Ten przepis powstał do kolejnego numeru magazynu POST. Po sesji zdjęciowej tatar zniknął bez śladu, uznany przez ekipę za bardzo smaczny. Dlatego śmiało rekomenduję prosty w wykonaniu, ale efektowny - burak w nowym wydaniu :) SKŁADNIKI: 6 małych bura... więcej

Chłodnik z botwinki z awokado

oti01

Zrobiło się cieplutko, więc pora na botwinkę. Zamiast jajka dodałam awokado. SKŁADNIKI: dorodny pęczek botwinki 3 ogórki gruntowe 5 rzodkiewek 500 ml. kefiru 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku sok z cytryny dojrzałe awokado sól, pieprz opcjona... więcej

Wigilijny barszcz czerwony

oti01

Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście swojego barszczu, bez obaw. To naprawdę proste. Tradycyjnie przygotowuje się barszcz na zakwasie, ale jeśli nie zdążyliście go zrobić i nie chcecie korzystać z gotowego, sklepowego zakwasu, nic straconego. Z tym p... więcej

Zupa krem z buraków

oti01

Kto nie próbował buraczanego kremu, niech zaraz zabierze się do gotowania. Naprawdę nie będziecie żałować. Warto poświęcić trochę czasu i przyrządzić go z pieczonych, a nie ugotowanych buraków. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, bo warzywo zachowa cał... więcej

© Oliwa Do Ognia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci